Sposób przygotowania:
Kotleciki ryżowe to pomysł na szybkie i sycące danie. Polecamy je wszystkim, którzy lubią oryginalne smaki.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na margarynie.
- Do cebuli dodaj ryż i całość zalej wodą tak, by przykryła ryż na około 1 centymetra wysokości, dodaj bulionetkę. Całość delikatnie wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstaw ryż do ostygnięcia mieszając go od czasu do czasu.
- Z ugotowanego ryżu przygotowuj ciasto. Zetrzyj ser żółty i wraz z rozmąconymi jajkami, smażonym boczkiem z cebulą dodaj do ryżu i wymieszaj. Możesz dodać łyżkę maki pszennej - poprawi ona konsystencję ciasta i dzięki niej kotleciki nie będą się rozpadały.
- Z masy ryżowej uformuj 8-10 placków i podsmaż je z obu stron na złoty kolor. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.
Smacznego!