Bułeczki śniadaniowe z serem Rycki Edam z dipem kaparowym z limonką
1 h 20 min6 porcjiśredniśniadanie
Podziel się:
Składniki:
mąka
4 łyżki (łącznie 50 dag)
suche drożdże
1 małe opakowanie
letnie mleko
300 ml
cukier
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
ser Rycki Edam
10 dag
olej
3 łyżki
jajko
1
Sposób przygotowania:
Mąkę (4 łyżki) wsypujemy do miski, robimy małe wgłębienie, wsypujemy drożdże oraz cukier, wlewamy letnie mleko i mieszamy rozczyn.
Obsypujemy mąką i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, olej oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto tak, aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką). Formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po wyrośnięciu formujemy małe kulki i odstawiamy na chwilę do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok. 10 minut), smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cienko pokrojonym w niteczki/paski serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.
Dip kaparowy:
Wszystkie składniki energicznie ze sobą mieszamy, odstawiamy na czas pieczenia bułeczek, by wszystkie składniki dobrze się przegryzły.
Świeżo upieczone bułeczki maczamy w przygotowanym dipie.