Sposób przygotowania:
Ten przepis to bardzo dobra propozycja na letnie upały. Choć składniki są dość proste, przygotowanie potrawy wymaga jednak nieco zaangażowania. Wymaga ona więc czasu i lekkiego wysiłku, ale efekt końcowy zdecydowanie to wynagradza.
- Podsmażyć drobno posiekany bekon w dużej, głębokiej patelni, aż do zarumienienia. Wyjąć, ale na patelni pozostawić tłuszcz z bekonu. Na patelnię wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i podsmażać na średnim ogniu, aż pojawienia się złotego koloru. Od czasu do czasu mieszać, by uniknąć spalenia.
- Do ziemniaków na patelni dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Podduszać razem na patelni. Usunąć połowę ziemniaków do miski, drugą połowę pozostawiając na patelni. Partię z miski zmielić w blenderze. Do patelni dolać bulionu z kurczaka. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia.
- Pokroić łodygi szparagów i dodać do garnka. Zmniejszyć temperaturę i dusić na wolnym ogniu. Dodać po pewnym czasie połowę podsmażonego boczku. Całość gotować do momentu, gdy szparagi i ziemniaki zmiękną i staną się Gotować, aż szparagi i ziemniaki uzyskają miękką konsystencję.
- Dodać oba rodzaje sera: Cymes i Zamojski z Ryk, mieszając aż do momentu stopienia. Zestawić z ognia i odczekać chwilę. Następnie dodać powoli śmietanę i kostki lodu, powoli mieszając całość. Gdy zupa będzie już letnia umieścić ją w blenderze i partiami przecierać aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Do zmielonej na blenderze części dodać drugą odłożoną wcześniej do miski. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku przyprawami. Postawić zupę ponownie na wolnym ogniu.
- Doprowadzić zupę do wrzenia, często mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia odstawić. przelać zupę do talerzy lub misek, a wierzch udekorować natką pietruszki.
Smacznego!