Sposób przygotowania:
Klasyczny amerykański burger to potrawa z którą poradzą sobie nawet osoby niezbyt pewnie czujące się w kuchni. Prezentowaną przez nas formułę można swobodnie wzbogacać o dodatkowe składniki takie jak wędzony boczek, czy czerwona, zielona lub żółta papryka.
- Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na hamburgera: zmielone mięso, pokrojoną w kostkę (lub startą) jedną cebulę, jajko, bułkę tartą, słodką paprykę w proszku, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszać do połączenia składników.
- Podzielić mięso na 4 równe części. Uformować z nich kule, a następnie rozgnieść je w formę hamburgera. Na środku zrobić drobne wgłębienie, by hamburger był w tym miejscu cieńszy, a grubszy na brzegach.
- Na grillu ustawić żeliwną patelnię. Po jej rozgrzaniu wlać 1 - 2 łyżki oleju.
- Hamburgera smażyć ok. 5-6 minut z jednej strony. Przekręcić i drugą stronę smażyć kolejne 3-4 minuty. Hamburger mniej wysmażony, a bardziej krwisty uzyskać można skracając smażenie pierwszej ze stron o ok. 2 minuty.
- Pod koniec smażenia na hamburgerach ułożyć plastry sera Rycki Edam lub Rycki Edam Naturalnie Wędzony. Poczekać do momentu rozpuszczenia się sera.
- W tym samym czasie przekrojone na połówki bułki lekko podpiec na grillu.
- Po zdjęciu z grilla połówki bułek posmarować sosem, ułożyć na nich liście sałaty i hamburgery oraz przykryć kolejno warstwami z pomidora, ogórka i krążków cebuli.
- Całość przed przykryciem drugą połówką bułki polać do smaku ketchupem i musztardą.
Smacznego!