Sposób przygotowania:
Lasagne bolognese to jedna z najbardziej lubianych potraw włoskich.
Dziś przedstawiamy Wam tradycyjną, oryginalną recepturę na pyszny zapiekany makaron przyrządzony na sposób boloński, z sosem beszamelowym.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem.
Mieszamy. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Całość powinna pozostać na patelni przez ok 10 - 15 min.
- Przygotowujemy sos beszamelowy:
Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
- Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przyozdabiamy listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!