Sposób przygotowania:
Omlet to bardzo syte danie. Bardzo dobre na śniadanie. Każdego postawi na nogi i doda tyle sił, że o jedzeniu zapomnimy aż do popołudnia.
- W blenderze zmieszać ze sobą 4 jajka, 2 łyżki śmietany oraz szczyptę soli i troszkę pieprzu. Dodać drobno posiekany szczypiorek.
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i poczekać aż do sklarowania.
- Na rozgrzaną patelnię wlać zmiksowane jajka. Zrobić to od razu po zmiksowaniu, inaczej piana opadnie, a omlet będzie mniej puszysty.
- Jajka na patelni przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, tak by nie przypaliły się od spodu.
- Po ścięciu spodu omleta dorzucić na wierzch ser. Całość ponownie przykryć pokrywką i czekać aż całość się zetnie.
- Przed podaniem, omlet posypać pozostałą częścią drobno posiekanego szczypiorku.
Smacznego!