Sposób przygotowania:
Pizza ze szpinakiem jest prosta i szybka w wykonaniu. Przygotowana na cienkim cieście nie będzie powodem do wyrzutów sumienia, nawet gdy zjemy ją na późną kolację. Upieczona w domowym piekarniku (w bardzo wysokiej temperaturze) może być praktycznie nie do odróżnienia od tej serwowanej w dobrej pizzerii wprost z pieca opalanego drewnem.
- Ciasto wyrasta przez pół godziny, dlatego zaczynamy przygotowanie pizzy właśnie od niego. Do dużej miski wysypujemy mąkę i dodajemy do niej drożdże, wymieszane wcześniej z ciepłą wodą, oliwą i solą. Wyrabiamy ciasto rękami, aż do uzyskania sprężystej kuli. Po ukończeniu, na około 30 min. pozostawiamy ciasto w misce przykrytej ściereczką.
- W tym czasie kroimy połowę cebuli w kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Gdy lekko się zeszkli, dodaj do niej jej pozostałą część. Całość lekko posól i podsmażaj do chwili, gdy cebula będzie już miękka.
- Teraz możesz dodać wcześniej opłukany szpinak. Szpinak opłucz i dodaj do cebuli. Mieszając od czasu do czasu dopraw składniki na patelni pieprzem, dodaj też szczyptę gałki muszkatołowej i skrop sokiem z cytryny lub limonki. Podsmażaj na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż szpinak zmięknie i straci swoją objętość. Idealnie przygotowany szpinak ma odparowany płyn (brak sosu) i zachowuje piękny, zielony kolor.
- Przygotuj placek z wyrośniętego ciasta. Posmaruj go sosem pomidorowym, a następnie wyłóż na niego równomiernie szpinak z cebulą. Następnie posyp pizzę dużą ilością startego sera.
- Tak przygotowaną pizzę oprósz jeszcze ziołami (np. oregano lub rozmarynem) i piecz w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury – najlepiej 250 stopni C przez ok. 6-8 minut na najniższej półce. Pizza będzie gotowa, kiedy jej spód zacznie się rumienić.
Smacznego!