W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty w woreczek do żywność i trzymać go w wodzie do momentu, aż ser zrobi się miękki.
Przygotowanie farszu: do serka śmietankowego dodać jogurt, a następnie dodać umyte, osuszone i pokrojone w kostkę kolorowe papryki, ogórki, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować bardzo cienko.
Płat sera sera wyłożyć plastrami szynki konserwowej , potem plastrami serka topionego a na koniec ułożyć liście umytej osuszonej sałaty i rozprowadzić farsz serowo - warzywny.
Całość delikatnie zawinąć w papier i folie aluminiową i schłodzić w lodówce. Roladę podawać pokrojona w plastry.