Sposób przygotowania:
Sałatka z karczochów i żółtego sera to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Delikatna w smaku i bardzo dobra na gorące, letnie dni.
- Wycisnąć sok z jednej z cytryn do dużej miski ze schłodzoną wodą. Kwiaty karczochów obrać z liści, a serca pokroić w cienkie paski. Całość, liście i pokrojone serca kwiatów wrzucić do miski ze schłodzoną wodą.
- Pokroić ser Zamojski z Ryk w cienkie paski, w takiej ilości w jakiej pokrojone zostały wcześniej karczochy.
- Skórkę z drugiej cytryny zetrzeć na małych oczkach do drugiej miski. Wycisnąć z niej sok i dolać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Dorzucić cienko posiekaną pietruszkę.
- Wyłożyć z wody i osuszyć kawałki karczochów. Wrzucić je do drugiej miski z oliwą i sokiem z drugiej cytryny.
- Pokrojony ser Zamojski z Ryk wrzucić do miski z karczochami i delikatnie wymieszać.
- Listki bazylii zwinąć w rulon i cienko pokroić. Tak pokrojone wrzucić do miski z karczochami. Całość delikatnie wymieszać.
- Sałatkę podawać natychmiast.
Smacznego!