Sposób przygotowania:
Gdy za oknem ponuro, nic nie smakuje tak dobrze, jak serowe fondue w dobrym towarzystwie 😊
- Ser zatrzyj na tarce. Obierz ząbek czosnku, zmiażdż i wysmaruj nim wnętrze garnka do fondue.
- Do tak przygotowanego naczynia wsyp starty ser, wlej szklankę białego wina i dodaj parę kropel soku z cytryny. Podgrzewaj składniki na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj wraz z kieliszkiem kirschu i dodaj do masy serowej. Gdy sos uzyska gładką, jednolitą konsystencję, dopraw wszystko białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Tak przygotowane fondue ustaw na podgrzewaczu, by nie straciło swojej płynnej konsystencji.
- Do fondue serowego serwuje się różnego rodzaju pieczywo — bagietka, przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki, obwarzanki, ale także kawałki świeżych warzyw (papryka, pomidorki koktajlowe, ogórki, seler naciowy, kukurydza, marchew, rzodkiewka), marynowane warzywa, oliwki, małe paróweczki i kawałki kiełbas, zwinięte w rulon plasterki szynki, mięso pieczonego kurczaka czy wędzona wołowina.
Smacznego!