Sposób przygotowania:
Warzywa są bardzo zdrowe. Tym bardziej szpinak. Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem nie jest czasochłonna w przygotowaniu, za to jest sytym i smacznym posiłkiem.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmarować dno żaroodpornego naczynia oliwą z oliwek.
- Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek obsmażyć zmielone mięso z indyka. Smażyć na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć przez 5 minut, aż cebula stanie się miękka. Dodać do indyka chili w proszku. Gdy mięso uzyska złocistą barwę przełożyć do miski.
- Wyłożyć szpinak na pozostałą po podsmażaniu indyka oliwę z oliwek. Zmniejszyć ogień pod patelnią do średniego niskiego. Dodać czosnek i szałwię. Podsmażać przez 2-3 minuty. Mieszać szpinak do czasu aż zwiędnie. Przełożyć do miski.
- W osobnej misce ubić razem jajka i mleko. Dodać do tego indyka, szpinak, ziemniaki. Ser Rycki Edam (lub Rycki Edam Light) podzielić na dwie części. Pierwszą część dodać do farszu w misce, podobnie jak ser Rycki Edam Naturalnie Wędzony i całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypać delikatnie pozostałą częścią sera Rycki Edam (lub Rycki Edam Light).
- Piec przez 20-25 minut, aż górna warstwa uzyska złoty kolor.
Smacznego!