Zupa cebulowa z Serem Rycki Edam Naturalnie Wędzony
60 min4 porcjełatwyprzekąska
Podziel się:
Składniki:
bulion drobiowo-wołowy
1,5 l
białe wytrawne wino
200 ml
cebula biała
500 g
świeży tymianek
kilka gałązek
ser Rycki Edam Naturalnie Wędzony
12 plasterków
czosnek
3 ząbki
bagietka pszenna
1
sól
2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Cebule obierz, pokrój w pióra i usmaż w wysokim garnku na oleju. Dodaj posiekany czosnek i smaż razem 10 min. Dodaj sól, pieprz, cukier i listki tymianku. Wymieszaj i smaż razem kolejne 10 min.
Wlej białe wino, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 20 min, aby posmak alkoholu wyparował.
Do garnka dodaj bulion i gotuj przez kolejne 20 min.
W międzyczasie przygotuj grzanki. Bagietkę pokrój na kawałki, posmaruj Masłem Ryckim i połóż na nie plasterki sera Rycki Edam Naturalnie Wędzony. Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 6-8 min.
Gotową zupę podawaj z grzanką serową z masłem i posiekanym szczypiorkiem na wierzchu.