masło | 30g |
cebula pokrojona w cienkie plasterki | 1/2 |
świeża dynia, bez gniazda nasiennego i skóry, pokrojona w kostkę | 1kg |
świeży, zmielony imbir | 30g |
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę | 200g |
wywar z warzyw lub woda | 1 litr |
sok pomarańczowy | 60ml |
śmietana | 250ml |
Imbir i dynia? To połączenie składników, które bezapelacyjnie kojarzy się nam z jesienią. Dlatego z myślą o wszystkich smakoszach jesiennych przysmaków, którzy dbają o zdrowie i odporność, przygotowaliśmy przepis na pyszną zupę z dynią, z dodatkiem sera żółtego i imbiru. Składnik ten zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne, pobudzają krążenie krwi i są bogatym źródłem potasu, magnezu, żelaza, wapnia, a także witamin A, B, C i E.
Smacznego!