Długoletnia tradycja i nowoczesna technologia. Od ponad 90 lat Spółdzielnia Mleczarska Ryki łączy doświadczenie wielu pokoleń mistrzów serowarstwa, opracowane przez nich unikalne receptury oraz innowacyjność. To sprawia, że SM Ryki zaliczana jest dziś do najlepszych polskich producentów serów dojrzewających, a nasze produkty wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i najwyższą jakością.
Bez konserwantów
Nasz sery nie zawierają konserwantów i jest to zwizualizowane na opakowaniach w formie czytelnego „stempla”
Źródło wapnia
Podaż wapnia jest szczególnie ważna w diecie dzieci - ze względu na wzrost oraz kobiet - ze względu na profilaktykę osteoporozy
100% mleka
Nasze sery produkowane są wyłącznie z mleka krowiego
Mleko najwyższej jakości
Nasze sery są produkowane z mleka, które pochodzi z najczystszych ekologicznie terenów Lubelszczyzny
Wędzone
Wybrane gatunki serów wędzimy w niskich temperaturach na drewnie olchowo-bukowym
Seria dla osób aktywnych
Nasze sery wspierają kondycję fizyczną, naturalnie i zgodnie z najnowszą wiedzą o dietetyce
Spółdzielnia Mleczarska RYKI rozpoczęła swoją działalność w 1926 roku w piwnicach skromnego drewnianego budynku, który był siedzibą kasy spółdzielczej. Wówczas to członkowie Towarzystwa Organizacji Kółek Rolniczych podjęli decyzję o powołaniu zakładu specjalizującego się w produkcji masła. Co ciekawe, ówcześni spółdzielcy skupowali zaledwie 120 litrów mleka na dobę.
Kolejne przekształcenia spowodowały, że w latach 50-tych zakład został odgórnie upaństwowiony – powstał Powiatowy Zakład Mleczarski w Garwolinie, oddział w Rykach. Dopiero w 1954 roku zaczął funkcjonować Samodzielny Zakład Mleczarski, który zajmował się produkcją masła, twarogu oraz serów dojrzewających.
W czerwcu 1972 roku oddano do użytku nowoczesny zakład mleczarski o docelowej mocy produkcyjnej 100 tys. litrów na dobę, który mieścił się przy ulicy Żytniej (obecna siedziba SM Ryki). Od tej chwili datuje się również dynamiczny rozwój zakładu:
Do zakładu dobudowano kazeiniarnię i punkt skupu
A casein operation was added, along with a purchase point
Powstaje magazyn techniczny
Uruchomienie w pełni zautomatyzowanej serowni; wprowadzenie sztandarowego produktu SM Ryki – sera „Rycki Edam”
Na rynek trafia ser niskotłuszczowy o nazwie „Hit z Ryk” oraz ser z przyprawami „Cymes”
Uruchomienie nowoczesnego Laboratorium Oceny Jakości oraz nowego systemu solenia sera
Uruchomienie linii do zagęszczania serwatki i wędzarni do naturalnego wędzenia serów (pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami „Ramzes”)
Zadaszono miejsce odbioru mleka
Oddanie nowoczesnej proszkowni; produkcja sera o wydłużonym okresie dojrzewania „Cezar” i sera wędzonego o obniżonej zawartości tłuszczu ( „Hit z Ryk Wędzony”)
Zmechanizowane stacje odbioru mleka i mycia samochodów; produkcja sera wędzonego z przyprawami („Cymes Wędzony”); wprowadzenie systemu HACCP
Uruchomienie nowych dojrzewalni oraz odnowienie parku samochodowego i maszynowego
Powstaje nowa serownia o większej mocy przerobowej
Oddanie nowych magazynów sera i serwatki w proszku oraz dojrzewalni
Kolejny etap rozbudowy proszkowni w celu zwiększenia produkcji
Nowa solownia oraz nowa serownia; w ofercie SM Ryki pojawiają się sery „Rycki Edam” i „Gouda” w eurobloku
Wprowadzenie do sprzedaży sera w plastrach: „Rycki Edam”, „Ramzes”, „Hit z Ryk”, oraz „Gouda”
Nowoczesna membranowa oczyszczalnia ścieków; linia do konfekcjonowania sera; w ofercie pojawia się ser typu szwajcarskiego „Rycki Maasdam”