22 maja w Spółdzielni Mleczarskiej RYKI odbyła się konferencja prasowa, w której udział wzięli dziennikarze z kilkunastu redakcji mediów regionalnych.
Goście mieli okazję zobaczyć jak na co dzień funkcjonuje zakład produkcyjny, zwiedzając serownię, solownię i dojrzewalnię sera. Poznali proces produkcji oraz zasady kontroli jakości, przechowywania i przygotowania produktów do sprzedaży. Na koniec czekała na nich miła niespodzianka. Dziennikarze mogli spróbować potraw przyrządzonych z ryckich serów.
Na konferencji padły pytania m.in. odnośnie planowanych inwestycji i wejścia na nowe rynki.
– W tym roku rzeczą priorytetową jest budowa oczyszczalni. W przyszłości planujemy zainwestować w produkcję serów długo-dojrzewających, o przynajmniej półrocznym okresie przydatności. Wprowadziliśmy już galanterię serów w plastrach, kolejnym krokiem będą sery w kawałkach. Na tę chwilę konfekcjonowanie odbywa się poza zakładem, chcielibyśmy by odbywało się to u nas – powiedział Prezes Spółdzielni Jerzy Pyza.
– Do tej pory reglamentowaliśmy naszą produkcję. Obecnie się to zmienia, mamy większe moce produkcyjne i szukamy nowych rynków zbytu. Uczestniczymy w targach, bierzemy udział w misjach gospodarczych. Obiecującym kierunkiem są Chiny i kraje Maghrebu, gdzie stopniowo wzrasta konsumpcja produktów mleczarskich, konsumenci coraz częściej sięgają po produkty z Europy – dodał Wiceprezes Grzegorz Kapusta.
Więcej informacji: