W dniach 13-14 września odbył się II Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów w Olsztynie. Zorganizowała go Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich. W festiwalu wzięło udział 21 wystawców, w tym 15 producentów oraz 6 firm pracujących na rzecz serowarstwa i przemysłu mlecznego. Według szacunków organizatorów w dwudniowym festiwalu uczestniczyło ok. 5 tys. osób.
Momentem kulminacyjnym festiwalu było ogłoszenie wyników plebiscytu konsumenckiego i konkursu Serowy Król. Spółdzielnia Mleczarska RYKI zdobyła dwie nagrody: w kategorii serów długodojrzewających za CEZAR oraz w kategorii serów dojrzewających wędzonych za HIT z RYK wędzony. Ponadto otrzymaliśmy tytuł HIT SEROWY za ser typu holenderskiego z przyprawami – CYMES.
Wszystkim, którzy przyczynili się do osiągnięcia naszego sukcesu serdecznie dziękujemy.