Spółdzielnia Mleczarska RYKI otrzymała prestiżowy tytuł Jakość Roku 2014. Została tym samym laureatem największego tego typu konkursu w Polsce, promującego jakość produktów, usług oraz działań na rzecz ekologii i innowacyjności. Spółdzielnia zdobyła tytuł w kategorii produkt za sery żółte dojrzewające, co jest potwierdzeniem ich najwyższej klasy.
Konkurs „Jakość Roku 2014” jest organizowany przez Fundację Qualitas Europejskie Centrum Promocji Dobrych Praktyk Biznesowych, która jest członkiem European Organization for Quality z siedzibą w Brukseli oraz Klubu Polskie Forum ISO 9000. Celem tego przedsięwzięcia jest wyróżnienie firm, które charakteryzuje wysoka jakość produktów, usług oraz działań. Kapituła oceniała m.in.: merytoryczne wskaźniki jakościowe, systemy ISO oraz wewnętrzne systemy kontroli jakości.
– Jesteśmy bardzo dumni, że zdobyliśmy tytułu Jakość Roku 2014. Naszym zadaniem, jako producenta żywności, jest dostarczanie produktów jak najwyższej jakości. Sery z Ryk cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony konsumentów. Zwycięstwo w tym konkursie jest uznaniem naszej codziennej pracy i potwierdzeniem, że wysoka jakość produktów jest doceniana – mówi Grzegorz Kapusta, Wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki.
Spółdzielnia Mleczarska RYKI przez blisko 90 lat obecności w branży spożywczej zdobyła silną pozycję na rynku oraz zaufanie klientów. Należy do największych w kraju producentów serów dojrzewających, a Rycki Edam, Ramzes, Gouda czy Hit z Ryk Light wysyłane są do ponad 20 krajów w Europie i na świecie. W ostatnim miesiącu Spółdzielnia otrzymała tytuł „Lidera Spółdzielczości 2015”. Potwierdzeniem sukcesów jest również przyznany jej w 2014 roku Diament Forbesa w kategorii średnich przedsiębiorstw, tytuł promocyjny Marka „Lubelskie” oraz główna nagroda w Programie Promocji Firm „Business Excellence”.